Når:
16. november 2017@18:30-19:30
2017-11-16T18:30:00+01:00
2017-11-16T19:30:00+01:00
Hvor:
Slemmestad bibliotek
Vaterlandsveien 13
3470 Slemmestad
Norge
Pris:
Gratis

Han het Josef Olaus Aleksander Alting og ble født i en taterfamilie på vandring i Aust-Agder i 1900. Han ble bortplassert da mora døde, og kom til Elvebakken i Nordre Land som sjuåring. Der fikk han fosterforeldre og tok etternavn etter bruket. Det ble kalt Helvete på folkemunne, derfor ble han kalt Josef Helvete – og mislikte det sterkt. Dette er historien om et menneske som levde annerledes enn folk flest, en skogsarbeider og eneboer som bodde i koier i over 30 år fram til 1960-tallet – en person i samfunnets ytterkant som få egentlig visste om, men som mange likevel pratet om. En jeger og fisker, humorist og historieforteller med skogen som boltringsområde. Denne boka forteller om et helt spesielt liv som tok slutt i 1972.

Om foredragsholderen: Thor Gotaas er en norsk folklorist og forfatter og skriver kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling.
Gotaas er særlig opptatt av outsiderne i samfunnet, og også de som beveger seg mer enn vanlig, enten det gjelder som levemåte eller på fritiden. Gotaas gransker det seriøse og det kuriøse i folkelig kultur, og kombinerer detaljstudier med lange linjer for søke ny historisk innsikt.

Som folkeminnegransker er han spesielt interessert i mentalitetshistorie og skiftende holdninger, enten det er historisk, geografisk eller sosialt. Forfatterskapet omhandler emner som idrettshistorie, særlig skihistorie, vagabonder og taterfolket.

Han er cand.philol. fra Universitetet i Oslo med hovedoppgaven Holdninger til tatere sett i historisk perspektiv i 1993.

Gotaas har holdt flere hundre foredrag og kåserier de siste ti årene i mange ulike sammenhenger. Han har også gitt stemme til elleve radioserier om sitt eget bokstoff, som blant annet har gått på Norgesglasset i NRK P1. Boka “Løping. En verdenshistorie” er foreløpig oversatt til svensk, engelsk, russisk, nederlandsk, italiensk, amharisk, tysk, japansk, arabisk og koreansk. Den er under oversettelse til finsk, tyrkisk og portugusisk. En kinesisk utgave er utsatt som følge av Nobelpristildelingen 2010.[1]

Han jobber også deltid som lærer på Heltberg gymnas i Oslo. (hentet fra gyldendal.no)