Vi hadde en blogg som døde… Der var det mange fine bokanbefalinger, så for at disse ikke skal gå helt tapt, limer vi inn alle sammen i dette innlegget.

Beckomberga. Av Sara Stridsberg.

beckomberga2Noen ganger leser man bøker som er så gode at man får lyst til å stille seg opp på en krakk og skrike ut til hele verden at alle må lese den. Dette har vært en sånn bok for meg. Sara Stridsberg er riktignok ikke en hvem-som-helst, så boken får nok mange lesere uten min hjelp også, men herved er altså oppfordringen sendt. Dette er noe så sjeldent som en varm og rørende bok fra et psykiatrisk sykehus, nærmere bestemt det nå nedlagte Beckomberga utenfor Stockholm. Som tittelen antyder, har Stridsberg selv tilknytning til sykhuset – faren hennes var pasient der en stund, men romanen handler hverken om forfatteren selv eller familien hennes direkte. Den handler om en ung jente, Jackie, som følger med faren Jimmie Darling når han blir innlagt på Beckomberga en gang på 80-tallet. Hun er en tøff unge, men ingen av foreldrene tar ordentlig vare på henne, og sykehuset blir skildret som en trygg havn for henne og for pasientene som ikke greier det vanlige livet ute i verden. Romanen er skrevet i et poetisk og dempet språk og setter spor uten de helt store faktene.

Løp & lån! Du finner den på biblioteket

Linda

 

 

delojaleDe lojale. Av Veronica Roth. Anmeldt av Miriam, medlem av lesesirkelen på Slemmestad

Serie: Divergent

Hva handlet boka om? Dette er den tredje og siste boka i serien, Tris vil ut av byen for å finne ut hva videoen (fra forrige bok) betydde. men når hun finner ut hva som egentlig er der ute, hvilken løgn byen deres er bygd på og bakgrunnen moren egentlig hadde, skulle hun nesten ønske at hun aldri hadde fått vite sannheten.

Hva synes du om boka? Den er en veldig bra sci-fi bok, med mange gode beskrivelser og gripende spenning. Den kan virke litt usammenhengende til tider men den er likevel fantastisk!

Du finner den på biblioteket!

 

forstormenFør stormen. Av Erin Hunter. Anmeldt av Miriam, medlem av lesesirkelen på Slemmestad

Serie: Kattekrigerne

Hva handlet boka om? Ildhjerte er kriger i Tordenklanen, og i denne boka blir skogen han bor i utsatt for en tørke. Mot og lojalitet teller mer enn noen gang når de finner ut at Tigerklo fortsatt lurer rundt i skogen og venter på sin sjanse til å ta dem alle.

Hva synes du om boka? Den er veldig bra, med masse beskrivelser. Den kan bli litt forvirrende noen ganger, men er absolutt verdt å lese.

Du finner den på biblioteket!

 

 

kampenKampen mot superbitchene. Av A. Audhild Solberg. Anmeldt av Sophie, medlem av lesesirkelen på Slemmestad

Hva handlet boka om? Det handler om Anne Bea som ikke er særlig populær. Hun har en bestevenn som heter Nils som støtter henne. Superbitchene Thea og gjengen hennes som alltid kommer med slemme ord.

Hva synes du om boka? Det jeg liker med boka er at den sier mye om hvordan noen kan ha det på skolen og den sier litt også om hvor viktig det er å ha en bestevenn.

Denne boken er det også en annen i lesesirkelen som har lest, og her er hennes anmeldelse:

Hva handler boka om? Når talentkampen er snart, og Nils og Anne Bea har meldt på et band og skal kjempe mot Føkk Jøstin og Thea og masse dansende jenter i tillegg. Og i Føkk Jøstin spiller jo Magnus….som hun liker kjempegodt.

Hva synes du om boka? Jeg synes det er litt mye banning men ellers er det en bra bok som jeg synes du burde lese hvis du likte det du hørte her!

Du finner den på biblioteket

ingentingsomførBokomtale av Bebe 2. Ingen ting som før. Skrevet av av Aisha Sharif, ansatt i arbeidsuka på Midtbygda og Slemmestad bibliotek

Forfatteren heter Bente Bratlund

Forlegger er MANGSHOU

Boka er skrevet på nynorsk.

Den ble utgitt høsten 2012

Dette er en seriebok. Boka er nr. 2 i serien. Hvis man ikke har lest bok 1 går det bra, for man forstår hva som skjer.

Boka handler om Bebe som er hovedperson, og bestevenninnen til Bebe heter Sara.

De har gledet seg til Skoleballet. Som de har planlagt flere måneder før. De hadde alt klart til ballet. Men plutselig vil Sara ikke gjøre noe. Sara er stille, trist og smiler aldri. Bebe blir sinna fordi hun ikke er entusiastisk lenger. En dame som Bebe spør om råd eller gir hun råd. Hun sier at det kan hende, at hun ikke lenger er entusiastisk på grunn av noe som har skjedd.

Boka er lettlest sånn at du blir ikke irritert hvis du ikke forstår nynorsk. Denne boka vil jeg anbefale til ungdommer fra 8- år og oppover. Den handler om vennskap, lojalitet OSV.

Jeg synes du bør lese hele serien for å vite hva som har skjedd og kommer til å skje. Jeg synes også at du bør lese boka jeg nettopp fortalte om for å vite hva som kommer til å skje på slutten.

Terningkast;terning4

Du finner boken på biblioteket

Hvem er søt? Av Stina Wirsén.

hvemersotStina Wirsèn er en svensk forfatter og illustratør. Hun har mottatt flere priser for sitt arbeid med bøker for de minste lesere, blant annet Elsa Beskow prisen i 2000 og Expressen barnebokpris, Heffaklumpen, i 2007. For noen er hennes serie Hvem– nyskapende og moderne mens de andre nekter å lese dem.  Hun vekker sterke følelser og skaper diskusjon. Både illustrasjoner og tekst er uvanlig i småbarnlitteratur. Det er korte og skarpe setninger som sammen med illustrasjoner tar oss med i bøkenes universum. Det er ingen forklaringer eller korrigeringer, det er tekst og situasjoner som er gjenskjennlige både for barn og for voksne.  ”Gult er stygt, gult er stygt / GULT ER STYGT / STYGG og GUL! … – Rosa er den fineste fargen! Beige er stygt! … Den beige bamsen er stygg!” osv (Hvem er søt?). Disse bøkene kan provosere men de kan også fungere som et utmerket verktøy eller inngang til diskusjoner rund temaer som berører både foreldre og alle andre som er opptatt av barnas rettigheter, og som vil høre fra barna. Dette er bøker som bør tas på alvor, de engasjerer og vekker følelser og det er det vi trenger i litteratur for barn! Du finner den på biblioteket.

Bozena

 

Undis Brekke. Av Gunnhild Øyehaug.

undisDette er en roman om en litt forsmedelig retrett tilbake til hjembygda som hovedpersonen trodde var forlatt for godt. Bakgrunnshistorien er at Undis Brekke, en gang en suksessfull og bejublet romandebutant, har kjørt seg fullstendig fast i livet sitt. Av grunner hun ikke helt skjønner selv, velger hun å flytte tilbake til Eitre for å undervise på høyskolen hun selv var student på ti år tidligere. Romanen utspinner seg under og etter en fest med de nye kollegene der Undis strever med et sauehode på tallerkenen, alkohol og PMS, gamle flammer, venner og fiender, sin egen historie og forestillinger om de andres forestillinger om henne. Anbefales! Du finner den på biblioteket.

Linda

 

 

 

 

Ensomheten i Lydia Ernemans liv. Av Rune Christiansen.

ensomhetenilydiaDette er en av de beste bøkene jeg har lest det siste året. Det er vanskelig å si så mye om den. Den flyter stille av sted i et poetisk og enkelt språk. Det ligger så mange originale observasjoner og beskrivelser i teksten at man blir helt satt ut noen ganger av gjenkjennelse. Boken handler om et år i Lydia Ernemans liv. Lydia er en selvstendig, rasjonell og nøktern veterinær fra Sverige som utfører jobben sin med engasjement og samvittighet. I løpet av romanen opplever hun en rekke store livshendelser, men noe av det unike med boken er at alt beskrives med samme nøkterne ro, være det seg en tur langs veien, tapet av foreldrene eller et nytt liv i magen. Boken vant Brageprisen for 2014, og dette har forhåpentlig gjort mange nye lesere oppmerksom på Rune Christiansen. Han har en stor og mangfoldig produksjon bak seg, blant annet mye lyrikk. Boken anbefales på det varmeste. Du finner den på biblioteket.

Linda

 

 

 

Av Christian Jungersen.

duforsvinnerDu forsvinner er en djevelsk og filosofisk kjærlighetsroman om å finne sin egen vei ut av katastrofen. Den er en roman om menn, kvinner, små forsteder og om sjelen.

Dette er den muntre og tragiske historien om Mia og Frederik. På en ferietur til Mallorca begynner Frederik å oppføre seg underlig. Det viser seg at ham har en hjernesvulst som gradvis endrer personligheten hans, – han blir etter hvert et fremmed og følelsesmessig avstumpet menneske.

Frederik er vært en høyt elsket og beundret leder av en privatskole. Nå begår han underslag i millionklassen – noe som fører til at skolen går konkurs, Mia og han må selge hjemmet sitt og de mister etter hvert de fleste vennene og kollegaene sine.
Men hvem er den skyldige? Er det Frederik selv eller hjerneskaden? Og var den mannen Mia forelsket seg i den syke eller den friske? Du finner boken på biblioteket.

Boken anbefales av Liv

 

 

Av Bjørn Rørvik, illustrert av Per Dybvig.

nisseforeningenFjompenissen Papp tror at han har blitt æresmedlem i foreningen Nisser uten genser. Nå skal de ha årsmøte og Fjompenissen vil gjerne at Reven og Grisungen skal bli med ham selv om de ikke er nisser. På møtet treffer de nisser fra forskjellige nasjoner. Det blir gang rundt treet og utlodning, men Fjompenissen syns det er rart at alle har genser på seg når foreningen heter Nisser uten genser. Er det noe han har misforstått?

Boka leker med ord og vendinger. Den er morsom for både barn og voksne og har herlige illustrasjoner. Anbefales!

Nisseforeningen fins også som lydbok. Du finner den på biblioteket

Anniken

 

 

 

juliaognissenJulia og nissen er en søt historie om sønnen til julenissen som er lei seg for at faren må jobbe på julaften. Heldigvis klarer Julia å finne en løsning, så nissegutten også får en fin jul. Boka har bare en setning på hver side og passer for de som nettopp har lært seg å lese.

Du finner den på biblioteket!

Anniken

 

 

 

Av Toril Brekke.

marmorDenne slektsromanen starter med at Karla sitter i sin mormor, Gydnys, begravelse. En del år tidligere har Gudny tatt Karla til side og fått henne til å love henne at hun aldri skal få barn for å stanse arven etter ”dem gærne ittaljenera”. Noen generasjoner tidligere har en italiensk mester i å lage kunstig marmor kommet til Oslo med sine to sønner, og Karla er siste ledd i rekken av etterkommerne etter disse.  Det viser seg at det ikke bare er italienerne som er ”gærne”. Gudny, som var gift med en av de italienske etterkommerne, kommer fra en familie preget av vold, alkohol, omsorgssvikt og unnfallenhet, og det er lett å lese alle de skakkjørte skjebnene i boka som resultat av omsorgssvikt i flere ledd. Selv om menneskene i romanen har mye å stri med, er det allikevel en lettlest og engasjerende roman å lese, og persongalleriet er fargerikt uten å bli karikert. Jeg likte denne kjempegodt! Du finner den på biblioteket.

Linda

Av Gøril Emilie Hellen

Veien-over-klippene_hd_imageHvis man snur Norge opp ned, ender man i Italia. Det er her mesteparten av handlingen i historien utspiller seg. Lucia, datter av en norsk fisker og italiensk mor, drar fra Helgelandskysten til Liguriakysten for å oppfylle morens siste ønske, halvparten av hennes aske skal begraves her. Under oppholdet møter Lucia ulike mennesker som forteller om hendelser på 60,70 og 80-tallet, hendelser som berører henne på en helt spesiell måte. Er du glad i Italia, liker en god historie krydret med sorg, kjærlighet og håp, da kommer du til å nyte denne boken. Du finner den på biblioteket.

Elin S
bibliotekar

 

 

 

Av John Williams.

stoner2Et helt liv, en klassereise, et lavmælt mesterverk.
Den lutfattige bondesønnen William Stoner får anledning til å studere agronomi ved universitetet i Missouri. Men det er ikke studiet om gårdsdrift som fengsler Stoner, det er språk og litteratur. Stoner lever og arbeider ved universitetet hele sitt voksne liv. Det er et stille liv, uten den store dramatikken, som blir fortalt på en dempet måte, rik på undertekster. Denne boken gjorde meg både glad og indignert, men ikke likegyldig. Du finner den på biblioteket.

Elin S
bibliotekar

 

 

 

Av Johan Borgen.

borgen-johan-lillelord-trilogienJohan Borgens trilogi om Lillelord er et mesterverk i norsk litteratur.Med bakgrunn fra sitt eget barndomsmiljø skildrer i Lillelord et miljø han kjenner godt fra egen oppvekst. Lillelord har en splittet personlighet som fører både familie og venner bak lyset i et skuespill som fører også ham selv ut i dyp krise. Han vokser opp i et borgelig hjem på begynnelsen av 1900-tallet. Dette er før sosialismens og kommunismens tid, men forteller alikevel om de gryende klassemotsetningene i samfunnet.

I denne samfunnsproblematikken vokser Lillelord opp til å bli en ryggesløs gutt som forholder seg til samfunnets motsetninger med bakgrunn i dette. Dette preger ham i hans forhold til rett og galt, erotikk og samfunnets overfladiskhet og falskhet. Han klarer ikke å ta standpunkt i viktige hendinger som skjer. Under 2.verdenskrig tar han hverken standpunkt for nazismen eller kommunismen. Med bakgrunn i mangel av en far søker han gjennom livet sin egen identitet. Lillelord er en trilogi som omfatter bøkene: Lillelord, De mørke kilder og Vi har ham nå. Disse er første gang utgitt i 1956 og 1957. Bøkene anbefales! Du finner dem på biblioteket.

Hilsen Lily Ann Bergland.

Av Ida Jackson.

morfarDenne biografien kom i stand etter at Ida Jackson etter et internettsøk fant ut at morfaren som hun hadde vært så glad i, hadde vært en kjent nasjonalsosialist og SS-mann under 2. verdenskrig. Hvordan kunne den sindige, rolige, familiekjære mannen ha støttet et slikt forferdelig regime? Forfatteren bestemte seg for å finne ut så mye som mulig om morfaren for å forsøke å finne svar på dette, og hun har gjort en fantastisk jobb med å gå inn i alle sider av historien om morfaren for å forsøke å forstå. Morfaren jobbet som redaksjonsmedarbeider i SS-tidsskriftet Germaneren under krigen, så Ida Jackson har hatt en unik kilde i morfarens egne artikler i tidsskrifter. Et stykke på veien er det ikke så tungt å følge morfaren i de valgene han tar og inn i hans overbevisning, men forfatteren må gi tapt noen viktige steder i forsøket på å forstå siden historien har vist oss hvilke grusomme konsekvenser denne ideologien fikk for Europa generelt og jødene og en del andre folkegrupper spesielt. Jeg anbefaler denne biografien på det sterkeste! Den har lært meg mye historie, og er et interessant portrett av et menneske med mange gode sider som valgte å slutte seg til en gruppe som har forårsaket mye lidelse og frykt. Du finner den på biblioteket!

Linda

Av Monika Fagerholm.

lola_oppnedI Fagerholms siste bok befinner vi oss i en liten idyllisk by sydvest for Helsinki. Her blir først en ung mann funnet drept, og så senere også en tenåringsjente. Dette er en krimroman for de som vanligvis ikke liker denne genren. Boken skildrer hvordan særlig de unge menneskene i småbyen preges av hendelsene.

Romanen er befolket av en masse mennesker med små og store problemer, drømmer og prosjekter. De løper og kjemper og leker, og romanen greier å sette en sterk følelse av stemningen i den lille byen. Boken er full av flyktige tanker og løsrevne brokker av samtaler og man skjønner ikke alt hele tiden, men etter hvert dannes det en helhet.  Kritikerne har stort sett vært positive til romanen, men det går igjen at det er anstrengende med alle personene den er befolket med. Forfatteren har laget en liste med en kort beskrivelse av alle personene først i romanen, så jeg syntes ikke det var noe problem etter hvert som jeg kom inn i historien.

Mysteriene får for øvrig sin oppklaring, og det til overmål i et middagsselskap, så Fagerholm har lekt seg med noen av krimklisjeene i denne romanen, selv om den altså er langt mer enn en tradisjonell ”hvem-gjorde-det”-krim. Du finner den på biblioteket

Linda

Av Agnes Ravatn.

fugletribunaletTV-kjendisen Allis Hagtorn er på rømmen fra et dårlig rykte etter en offentlig skandale. Hun svarer på en jobbannonse der en mann, Sigurd Bagge, trenger hjelp i hus og hage, og befinner seg snart i et stort hus på et øde sted med en mutt og sær arbeidsgiver som ikke vil ha noe med henne å gjøre. Langt fra verdens larm, og med mobilen avslått i en skuff. Etter hvert blir Allis mer og mer opptatt av Bagge. Både etter å finne ut hvem han er, hva han gjør hele dagene og ikke minst hvor det blir av denne kona hans, hvis hun i det hele tatt finnes. I tillegg blir hun mer og mer opptatt av at han skal være fornøyd med henne.

Boken er et tett kammerspill der forholdet mellom to mennesker som i utgangspunktet ikke har noe forhold bygger seg opp. Som leser er man nysgjerrig på de samme tingene som Allis er nysgjerrig på, samtidig som det er noe litt farlig og ubehagelig i all usikkerheten Bagge skaper med den innadvendte og noen ganger aparte oppførselen sin.

Agnes Ravatn (f.1983)har tidligere skrevet blant annet Veke 53, en morsom bok om en desillusjonert lektor som drikker seg full og prater skit hele tiden. Fugletribunalet er ikke en morsom bok. Den har nerve, men er mer ubehagelig enn spennende. Jeg anbefaler den absolutt allikevel. Agnes Ravatn er flink til å skildre hvordan jakten på anerkjennelse og kjærlighet kan få mennesker til å ta valg som kanskje ikke er så bra for dem. Fugletribunalet vil få deg til å bli i et stort øde hus ved en fjord lenge etter at boken er ferdig lest. Du finner boken på biblioteket.

Linda

Tegneserieroman for voksne av Anna Fiske

Mari, Per, Grete, Steinar, Siv og Ari lever sine egne liv med forskjellige utfordringer. Likevel har de noe til felles. En gang i uken møtes de til gruppeterapi. Dette er utgangspunktet for den nye tegneserieboken til Anna Fiske, «Gruppa».

Dette er hennes fjerde tegneserieroman for voksne, på ti år. Det har visstnok tatt henne sju år å lage den. I boken lager hun både tegningene og er den som forteller historien. Humor og alvor går hånd i hånd. Fiske selv mener humor er en stor del av livet, og spesielt viktig når det dreier seg om alvorlige ting.

Personene er inspirert av forskjellige mennesketyper hun har møtt. Anna Fiske kom på ideen til boken da hun selv deltok i gruppeterapi for å bli tryggere på seg selv.

Boken på biblioteket

Inger-Marie

gruppa_anna_fiske_0

 

Av Britta Teckenstrup.

Denne boken likte jeg utrolig godt! Den er morsom og leken med flotte illustrasjoner. Teksten går på rim med dyr i hovedrollen. Til hver illustrasjon er det en oppgave hvor barnet skal finne dyret som skiller seg ut. Man skal for eksempel finne dromedaren blant alle kamelene, flamingoen som står på ett bein i stedet for to og flaggermusen som fortsatt sover:
*

en_i_flokken

Når sola har lagt seg

og månen titter inn

våkner skyer av flaggermus

og leker i månens skinn.
*

Flaggermus i tusentall

Flyr til himmels, uten stopp.

Men hvem av alle flagremus

Har ikke fått øynene opp?
*
**
***

Mange barn liker myldrebøker fordi de blir aktivisert, så har du et barn som sliter med å sitte stille gjennom en hel bok kan kanskje en myldrebok være verdt et forsøk? En i flokken: lete-og finne vers passer for barn fra førskolealder til og med småskoletrinnet.

Du finner den på biblioteket!

Anniken

Av Thomas Enger

BildeEn jury bestående av 600 elever kåret Den onde arven til vinner av Uprisen-årets ungdomsbok 2014. Etter å ha lest boka skjønner jeg hvorfor den vant. Den er utrolig spennende og underholdende med et språk som flyter godt.

Hovedpersonen heter Julie og er 16 år. Faren hennes forsvant da Julie var ett år og moren er innlagt på en psykiatrisk institusjon. Julie bor derfor sammen med bestefaren sin. Hun blir mobbet på skolen og katten hennes er hennes beste venn. En dag Julie går tur i skogen blir hun dratt mot et skinnende lys og i dette lyset finner hun en magisk penn som gir henne ekstrem styrke og utholdenhet. Hun merker også at den gir henne evnen til å lese andres tanker. Men pennen kan være farlig hvis noen med skumle hensikter får tak i den og Julie merker fort at noen er villige til å drepe for å få tak i den…

Boka passer både for gutter og jenter fra ca. 12 år. Du finner den på biblioteket

Anniken

Av Maria Semple.

BildeEn gang var Bernadette en prisbelønnet arkitekt i Los Angeles med sine helt spesielle prosjekter, men en dramatisk begivenhet sendte henne og familien i ”eksil” til Seattle, der hun har bodd i mange år idet boken starter. Hun hater alt ved Seattle, curlingmødrene på skolen med de praktiske frisyrene sine, den økologiske koffeinfri kaffen, måten folk kjører på, nærheten til Canada… Bernadette er ikke fornøyd med tilværelsen, og alt topper seg med en bråte tullete konflikter som til slutt ender med at Bernadette forsvinner.

Jeg elsket alt ved denne boken! Den er veldig underholdende og vanskelig å legge fra seg, samtidig som den har interessante, troverdige personer og er lite forutsigbar. Handlingen er ganske crazy uten at det virker usannsynlig eller oppkonstruert, og den handler om viktige tema som forholdet mellom foreldre og barn og om å få leve ut sitt potensial.

Du finner den på biblioteket!

Linda

Av Tom Egeland.

BildeArkeolog, kodeknekker, albino og kronisk forelsket – Antihelten Bjørn Beltø er tilbake i nok en spennende fortelling full av fortidens ubesvarte spørsmål. Tom Egelands hovedperson har en egen evne til å grave seg ned til de mest avgjørende steder og øyeblikk i vår vestlige sivilisasjonskrets. Og han skuffer ikke denne gangen heller. Det kan føles lettere absurd, men aller mest fascinerende, når nye sannheter om gamle temaer ruller opp i bokens avslutning. Det er ganske grandiose temaer som behandles, og det er det som gjør bøkene til Tom Egeland så besnærende.

Handlingen går i korte trekk ut på at Bjørn Beltø får i oppdrag av sin døende venn og kollega, Victoria, å finne ut av hva som skjedde etter en utgravning i Kapernum der en israelsk arkeolog forsvant rett etter at han sannsynligvis hadde gjort et viktig funn. Ikke lenge etter får Bjørn Beltø besøk av arkeologens datter, Rebecca, og sammen reiser de rundt i verden for å komme til bunns i gåtene.

Du finner boken på biblioteket

Linda

av Gine Cornelia Pedersen. 

BildeNull er en modig og desperat roman om forsøket på å bli et jeg.

Den unge jenta i romanen har en sterk uro.

I jakten på et JEG, havner hun på fylla, i ulike forhold,

i tvungent psykisk helsevern, blant indianere i Peru

og hos en snill dame som heter Eva.

Null er skrevet med korte setninger uten punktum.

Hver setning får stå for seg selv.

Jeg har sluttet med piller

Alt er greit

Jeg har det greit

Jeg hører ingen stemmer i hodet

Jeg er ikke trist

Jeg er ikke glad

Jeg føler ikke at noen er etter meg

Jeg har ingen tanker i hodet

Ingen tanker

Null

 Null er Gine Cornelia Pedersen første roman. Hun vant Tarjei Vesaas debutantpris 2013 for den. Du finner den på biblioteket.

Anbefales av Liv

Av Yahya Hassan

Yahya Hassan DiktYaha Hassan, født 1995. Statsløs palestiner med dansk pass.

Denne diktsamlingen har fått massiv medieoppmerksomhet både for sine litterære kvaliteter og sine kontroversielle utspill. Se for eksempel A-magasinet eller NRK

Liv anbefaler på det varmeste

Du finner den på biblioteket

 

 

Av Julie Otsuka.

BildeI denne nydelige lille romanen møter vi en gruppe japanske kvinner, postordrebruder på 1920-tallet, på vei over Stillehavet mot California, alle med bilder tett inntil brystet av mannen de skal gifte seg med når de kommer frem. Disse bildene, viser det seg, er stort sett gamle ungdomsfotografier eller bilder av en mer fotogen slektning. Skjebnen som møter disse kvinnene er alt annet enn det de så for seg.

Romanen er bygd opp som korte presentasjoner av alle skjebnene og hendelsesforløpene som disse kvinnene og generasjonen etter dem opplever. Det er som om ansikter trer frem fra mørket, blir opplyst for å så å tre tilbake igjen. Dette er en sterk, effektfull og original måte å fortelle på som ikke virker kunstig, men tvert imot gir en følelse av nærhet til menneskene. I tillegg til å levere personlige historier, gir også Otsuka oss innblikk i historiske hendelser. Etter Pearl Harbour opplever japanerne i USA mistro og stigmatisering, og blir etter hvert internert i leire for at de ikke skal kunne drive spionasje og annen statsfiendtlig virksomhet. Boken viser stigmaet rundt det å være ”de sist ankomne” i et land satt sammen av ulike kulturer, og viser brytningen mellom det å ville være en del av et fellesskap samtidig som man vil ta vare på sin særegne kultur. Du finner boken på biblioteket.

Linda

av Marisha Pessl

nattfilmMarisha Pessl hadde stor suksess da hun i 2006 kom med romanen Utvalgte emner i katastrofefysikk (på norsk i 2008). Nå har hun kommet med sin andre bok, Nattfilm, som er mer av en ren thrilller enn hva hennes debutroman var.

I boken møter vi den frynsete gravejournalisten Scott McGrath som forsøker å komme til bunns i forholdene rundt det tilsynelatende selvmordet til Ashley Cordova, datter av en legendarisk filmskaper av skremmende kultfilmer. Jeg fikk en assosiasjon til Hitchcock. Denne filmskaperen, Stanislas Cordova, har holdt seg i skjul i over tretti år, og det er forhold rundt ham og hans privatliv, koblet sammen med de manipulerende og skremmende filmene hans som har fått Scott McGrath til å undersøke hva som egentlig skjedde med Ashley. Med seg på laget har han to ganske uberegnelige og viljesterke unge mennesker som han møter underveis. Etter hvert blir de mer og mer usikre på om de er i ferd med å bli manipulert inn i et spill a la Cordovas filmer, og virkeligheten blir mer og mer absurd og uforståelig for dem.

Dette var en spennende, morsom og engasjerende bok med mange interessante refleksjoner og spekulasjoner, gode miljøtegninger og spennende stemninger. Selv om den står i bibliotekets voksenavdeling, tror jeg eldre tenåringer kan ha stor glede av den, og alle andre som liker en god psykologisk thriller i den amerikanske og litt hardkokte stilen. Du finner den på biblioteket.

Linda

av Gaute Heivoll

????????Fra forlagets nettsted: “Like før krigen får et ektepar reist sitt eget forpleiningshjem for «åndssvake» i den vesle bygda helt sør i Norge. Snart fylles rommene med pasienter; den religiøse grubleren Christian Jensen, den tause, alltid ruggende Matiassen, og Onkel Josef, som er blant de mest beleste i bygda. En søskenflokk på fem barn flytter inn i «galehuset» som det blir kalt. Josef kaller dem bare «tullingene fra Stavanger», men de blir likevel raskt en del av familien. Krigen tar slutt, men den usedvanlige familien skal få alt annet enn fred. For snart rammes de av en stor tragedie som kommer til å forfølge dem alle resten av livet.”

Gaute Heivoll skriver romaner basert på faktiske hendelser, og felles for dem er den empatiske forfatterstemmen og viljen til å la personene få komme frem med sine historier. Jeg mener å ha hørt at denne historien tar utgangspunkt i hans besteforeldres hjem for ”åndssvake” på Sørlandet, og at fortellerstemmen er deres sønn, Heivolls far. Gutten i fortellingen har en spesiell oppvekst blant spesielle mennesker, men skildrer dette som den naturligste ting, og er glad i menneskene som er i hans foreldres varetekt. Med unntak av én dramatisk hendelse i boken, skjer det kanskje ikke så mye, men man blir dradd inn i det store og lille i livene til dem som skildres, og boken er et nydelig forsvar for annerledesheten, for familien, og for å ta vare på dem man har rundt seg. Du finner boken på biblioteket

Linda

av Vetle Lid Larsen

BildeDa trønderen Niels Moss og bergenseren Christian Børs seilte ut fra Norge i 1769, ante ingen av dem hva som ventet: år som hvite slaver i Nord-Afrika. En skjebne de delte med hundretusener av andre europeere. Deres veier skilles på slavemarkedet i Alger: Niels Moss kastes i de beryktede slavefengslene med desperate fanger og omgitt av ville dyr. Chrsitian Børs derimot blir kaffesjenker hos den muslimske herskeren og blir hoffslave.

Disse to og andre nordiske slaver setter sin lit til at myndighetene i Danmark-Norge vil redde dem. Men hvordan skal styresmaktene i København reagere: med dialog eller konfrontasjon? Og hvordan vil det eventuelt gå med handelen landene er så opptatt av skal fortsette.

Dette er en spennende fortelling ”fra virkeligheten”. Gjennom 1200 år kaprer nordafrikanere skip og tar sjøfolk til fange. Dette er en ukjent historie for de fleste av oss. Våre historiebøker har hoppet over dette kapittelet av historien. Jeg anbefaler på det sterkeste folk å lese Vetle Lid Larssens siste bok for om mulig å rette opp noe av denne uvitenheten. Du finner den på biblioteket
Liv

av Lars Amund Vaage.

syngjaKvar kveld sovna ho i armane våre. Me heldt henne i senga, heldt rundt henne, slik at ho ikkje skulle reisa seg. Kva anna kunne me gjera? Me heldt henne på plass, ikkje hardt, men bestemt. Me la armen rundt henne, tungt, fast, me såg ingen annan utveg. Me låg hos henne, attmed henne, på same puta, heldt henne der, lenge, kvar kveld, alltid, heldt henne i livet,inntil oss, for me visste ikkje noko anna, såg ingen annan veg,heilt til ho roa seg, blei tung, blei stille, pusten gjekk djupare, og søvnen kom til henne, endeleg, det tok lang tid, det verka umogeleg, men ho sovna til slutt.

Syngja er en dypt personlig roman, vakker og tankevekkende, naken og åpen, om å leve med en datter med autisme. Romanen er et forsøk på å skrive hennes historie. Det er med stor kjærlighet faren i boken skriver om sitt forhold til sitt barn, som han ikke kan nå inn til.

En trist og nydelig bok – en bok som gjør en litt klokere.

Anbefales på det varmeste. Du finner den på biblioteket

Liv

av Cecilie Enger

Gyldendal 2013

Mors-gaverFra forlagets nettsted: ”Da Cecilie Engers mor havner på sykehjem med Alzheimer, blir barndomshjemmet tømt i løpet av en helg. Under opprydningen finner Cecilie morens sirlig nedtegnede lister over samtlige av familiens julegaver gjennom fire tiår. Gaver gitt og gaver fått, til og fra mennesker med svært forskjellige liv. Med listene som utgangspunkt skriver Cecilie Enger sin egen families historie, fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag.”

Julegavene var viktige for Cecilie Engers mor. Med de nitidig førte listene over gaver gitt og gaver fått over mange tiår som ramme for fortellingen, gir forfatteren oss en mengde historier; om en engasjert og omsorgsfull mor, kone og samfunnsaktør, om fire generasjoners historie, bånd og fellesskap, og om forfatterens oppvekst i Asker på 60- og 70-tallet. Parallelt med tilbakeblikket, fortelles historien om en mor som forsvinner inn i Alzheimers sykdom. Kontrasten til den våkne, flotte damen er sår og vanskelig, og er et tungt kapittel i historien om mor og datter. Dette var en utrolig fin bok. Den tegner et så veldig godt bilde av mennesker, relasjoner, tidskoloritter og betydningen av å gi og få gaver. Grepet med å bruke listene som utgangspunkt for å fortelle familiehistorien, og spesielt morens historie, fungerer veldig godt. Boken er lettlest samtidig som den er innholdsrik, og jeg tror den passer for mange typer lesere. Du finner den på biblioteket

Linda

av Toni Morrison
Aschehoug 2013. Oversatt av Bodil Engen

1940-tallet i Lotus, Georgia.  To søsken – Frank og den yngre søsteren Cee, fra det afroamerikanske fattigstrøket blir fascinerte vitner  til en maktkamp mellom to hingster. På veien hjem ser de at liket av en svart mann dumpes og begraves av hvite menn. De er lamslåtte av skrekk, men fortrenger minnet. Bare erindringen om hestene blir tilbake.

Søsknene vokser opp hos bestemoren og bestefaren etter at foreldrene er døde.
Bestemoren er slem og bestefaren likegyldig, så Frank og Cee flytter ut hvert til sitt hold, Frank til kamper i Koreakrigen og Cee tar arbeid hos en lege som nesten dreper henne med sine eksperimenter.

Frank Money  forelsker seg i Lily som får ham til å ”glemme”  (fortrenge)  de forferdelige minnene han har etter Koreakrigen, der han drepte mange uskyldige mennesker. Han opplever også at nære venner blir drept og det skaper et hat i ham som bringer ham i trøbbel da han vender tilbake. Særlig etter at Lily kaster ham ut.

Da han får vite at Cee er døden nær, henter han henne hos legen. På reisen dit dukker minner fra barndommen og krigen opp og han blir klar over sin egen styrke.  Han vokser ved å hjelpe sin kjære søster og forsones med fortiden.
Cee blir pleiet av noen religiøse søstre i lang tid for skadene hun er påført, og etter hvert blir  hun frisk  og mye sterkere.
Sammen oppsøker de to stedet der den svarte mannen de engang så ble begravet.   Ringen er sluttet.

Boken er dyp og tøff. Den handler dypest sett om hvor viktig det er at fortrengninger kommer opp til overflaten og blir bearbeidet, om kjærlighet og trofasthet mellom søsken. Om at det finnes tilgivelse for alt, men først må man gi seg selv den.  Et utpreget kresent og  godt språk.

Boka på biblioteket

Nina

av Lars Saabye Christensen

SLUK, en roman i tre deler, der de to første delene består av to helt selvstendige historier som på forunderlig vis veves sammen i en avsluttende epilog.

Første del handler om 15- årige Chris, også kalt Funder, og hans sommer på Nesodden i 1969. Her utvikles vennskap, forelskelse og svik. Valget Funder tar i en gitt situasjon, fører til oppløsning og adskillelse.

Andre del utspiller seg i den lille byen Karmack i USA. Hovedpersonen Frank Farelli, arbeider for byen som ”mellommann”. Hans oppgave er å bringe dårlige nyheter når noen har forulykket. Tidligere arbeidsledige Frank Farelli synes arbeidsoppgavene er ærefulle, men skjer det noe ofte nok?

SLUK er en velskrevet og litt underlig roman – du finner den på biblioteket.

Elin S

Foenkinos, David

 Dette er en inderlig og rørende historie om kjærlighet.  Nathalie og Francois lever i et lykkelig ekteskap, da Francois plutselig dør.

Nathalie bygger en festning rundt seg – hun er overbevist om at hun aldri kommer til å se på en mann igjen.  Spesielt ikke en mann som hennes kollega Markus som er klossete, sjenert og svensk (attpåtil). Et kyss blir begynnelsen på en langsom utvikling av et kjærlighetsforhold mellom disse to ulike sjelene. Nydelig beskrivelse av  gryende  kjærlighet som blir alvor, tross alle odds.

Boken er klok og velskrevet. Den er også underfundig og av og til småmorsom. Men først og fremst er den  en hyllest til kjærligheten. En ”deilig” bok som kan anbefales. Du finner den på biblioteket.

Nina

Fredag 24. Januar arrangerte Slemmestad Bibliotek sin regulære litteraturkafé der vi snakket litt om Steffen Kvernelands nye verk ”Munch”.

Dette er noe så uvanlig som en norsk ”Tegneserieroman” eller ”Grafisk novelle” (Graphic novel på engelsk), beregnet på voksne. Boken har flere hundre sider med vakre og varierte bilder basert på modernismens forskjellige stilarter; Kverneland tegner alt fra enkle skisser til konstruktivisme, impresjonisme og Munchs egen hovedform: ekspresjonismen.

Kverneland makter å gjøre Munchs ofte tragiske liv til en utrolig morsom historie der store mengder alkohol, galskap, slossing, sjalusi og egosentrisme legger bakteppet for de mange eksentriske karakterene som levde i Munchs kunstnermiljø på slutten av 1800-tallet.

Er det én, lett tilgjengelig bok man bør lese om Munchs liv må det være denne.

Selv unge og voksne som er uinteressert i kunst vil få noe ut av denne boken.

Du finner den på biblioteket 

Av Sindre Solberg Opsahl.  Praktikant.

av Erlend Loe

I Vareopptelling møter vi Nina Faber, en 65 år gammel glemt poet som ikke har utgitt en diktsamling siden 70-tallet .  Hun har alltid vært i utakt med tiden og klarer ikke å finne seg til rette i pensjonisttilværelsen. Derfor bestemmer hun seg for å gjøre et comeback og leseren får følge henne den dagen anmeldelsen står i avisene.

Loe beskriver godt hvilken utsatt posisjon forfatteren er i når han utgir noe og hvor mye makt anmelderne har. Samtidig har boka også mange morsomme beskrivelser av bokbransjen. Boka er både lettlest, sår og morsom.

Du finner den på biblioteket!

Anbefales av Anniken.

Av Eben Alexander,

En del mennesker undrer seg over hva som skjer etter  livet vårt  på jorden. Det gjorde ikke den anerkjente nevrokirurgen Eben Alexander. Han var en vitenskapens mann som var overbevist om at nær døden-opplevelser bare var fantasier. Han ble i 2008,  etter syv dager i koma med en sjelden form for bakteriell meningitt som angrep hjernen, overbevist om at ”det evige i oss” lever videre etter den fysiske døden. En dyptgripende forandring skjedde med ham, noe han ble klar over med det samme  han våknet  av koma. Han ble helt frisk som ved et mirakel.

Det som gjør ham spesiell blant andre forfattere av nær døden-opplevelser, er at han er i stand til å beskrive sine egne opplevelser i koma  knivskarpt og overbevisende pga sitt yrke og sin grundige kjennskap til hjernen.  Han kan forklare hvorfor hjernen hans aldri kunne ha fabrikert reisen inn i det hinsidige. (dette er jo ikke helt lett å følge for en ikke-medisiner, men  jeg tror på ham).

Denne boken anbefales på det varmeste til alle som i utgangspunktet er  skeptiske til om det finnes  liv etter dette, eller for dem  som spesielt interesserer seg for temaet.

 Boka finnes på biblioteket 

Nina

Av Fredrik Backman

oveEn mann ved navn Ove, 59 år, grinebiteren jeg fikk veldig sans for, etter hvert som jeg ble kjent med ham. Vi møter en mann ved navn Ove akkurat etter at han har mistet jobben, eller rettere sagt, han ble bedt om å førtidspensjonere seg. En mann ved navn Ove bor i borettslag. Han er en ordensmann av første rang, som ubetalt går sine faste runder i borettslaget for å se etter at alt er på stell. Feilparkerte biler og sykler går ham ikke hus forbi. Regler og forskrifter er til for og holdes!  Ove er også en «handyman» som ikke mangler noe i sin verktøykasse.

Vi blir kjent med en mann ved navn Ove, eller rettere sagt, med livshistorien hans, som gir innblikk i et levd liv etter prinsippet: «Rett skal være rett».

Les boken, le og gråt, irriter deg grenseløst, og tenk at dette var bra!

Vi har boka på biblioteket.

Elin S

rodGjennom de siste ukene har jeg hygget meg med Rod Stewart!

Hans bok  ”Rod – Min selvbiografi” er intet mindre enn morsom!

Mannen er morsom på egne vegne, pop-rockens vegne og jetsetenes vegne.

Han er vært med i en mannsalder: gjennom 60-, 70-, 80-, 90-, 2000-, 2010-årene.

Han har kjent eller spilt med drøssevis av de STORE navnene fra populærmusikken gjennom alle disse tiårene.

Han har gitt ut ikke mindre enn 32 album: i studio, live, med The Faces og med Jeff Beck Group.

Hele hans fortelling ”oser” av varme og kjærlighet til alle sine barn, sine mange kjærester og koner og venner og kolleger.

Albumet ”Time” fra 2013 er også vel verd å høre på!

Anbefales av Liv!

Finnes på biblioteket.

Ingen må vite”Her,” seier han og dreg fingrane gjennom håret hennar. Plukkar ut eit strå. Fingrane hans glir inn i det mjuke dunhåret i nakkegropa. Han gnir fingertuppane mot hovudbotnen, masserer nakken.

Året er 1734. Ingeborg dett på isen, og på isen står Mikkel og hjelper henne opp. Ingeborg byrjar drøyme om han om nettene, tenke på han om dagane. Men det fins teit hinder mellom dei, ein farleg løyndom som må bli avslørt……

”Ingen må vite” er Aina Bassos debutroman: spennende og poetisk om kjærlighet og blodskam.

Aino Basso har skrevet 3 historiske romaner som aller anbefales av Liv.

Du finner dem i biblioteket

 

”Trollkvinner” ble brent på bålen også i Norge.

I Finnmark ble hele 80 kvinner drept på denne måten.

Aina Basso forteller historien om Elen, datter av en såkalt trollkvinne, og hennes vanskelige liv.

Det er en sår og skummel del av vår historie som brettes ut.

Boken anbefales for alle mellom 13 og 113.

Historikeren Basso har skrevet tre bøker du kan låne i biblioteket

Liv

Av Michael Niemi

Etter en lang høst med enorm nedbør, brister demningen i Norrbotten. Elven er blitt et levende og truende vesen som styrter nedover dalen med ødeleggende kraft. Den feier med seg alt i dens vei;  mennesker, hus og biler. Folk kjører, løper, svømmer og flykter for harde livet fra ”veggen av vann” som nærmer seg.

Hva skjer med mennesker i deres desperasjon for å komme unna?  Valgets kval er påtrengende når man står mellom de store valg: redde sitt eget liv eller forsøke å redde andres. Dette er en katastroferoman om den store sunamien, som får menneskets beste og dårligste egenskaper frem.

Det er mange delhistorier i romanen, mange skjebner vi får innblikk i, og romanen hever seg som elven, øker i spenning og blir tilslutt til skildring av et ragnarokk.

En fremtidsskildring når moder jord har fått nok?  Den er uhyggelig, og spennende og samtidig morsom og sarkastisk på Paasilinna-vis, i alle fall i begynnelsen.  Surrealismen finnes hos begge.

Noe har altså de to forfattere felles, så kan man jo spekulere på om Pajala i  nord-Sverige (ved grensen til Finland) – der Niemi har sin tilhørighet,   og Lappland i Finland – Paasilinnas tilhørighet,  kan ha noe felles i utgangspunktet. Natur, mennesker? ”Ånd”?

Mikael Niemis store gjennombrudd kom med ”Populærmusikk fra Vittula” i 2000.

”Fallvann” kan anbefales!   For spenningen, surrealismen og det tragikomiskes skyld.

Nina

Vi har Fallvann på biblioteket

av Jennifer E. Smith

Jsanneg må innrømme at jeg var litt skeptisk til denne boken og håpet det ikke var en klissete kjærlighetsroman  med banalt språk og forutsigbar handling. Heldigvis viste det seg å være en søt  og sjarmerende historie om Hadley på 17 år som er på vei fra New York til London for å delta i farens bryllup, et bryllup hun ikke har lyst til å gå i . Hun er sur på faren som har dratt fra henne og moren. Hun har ikke hatt kontakt med ham på lenge og hun gruer seg  til å møte ham igjen. Hun gruer seg også til å møte sin nye stemor for første gang. Hun frykter at denne dagen vil bli en av de verste i hennes liv så langt, men så dukker Oliver opp på flysetet ved siden av henne…

Fortjener faren til Hadley en ny sjanse og vil det bli noe mer mellom Hadley og Oliver?

Boken tar for seg temaer som sorg, vanskelige familieforhold og selvfølgelig forelskelse på en troverdig måte. Den er spennende og lettlest. Målgruppa er tenåringer, men jeg tror voksne med sans for romantiske komedier også vil ha glede av å lese boka.

Anniken

Boka på biblioteket

oljLiv anbefaler:

”Oljelandet – fortellinger fra innsiden” av Frode Fanebust

Oljelandet er en reise i vår nære historie, fra den gang vi aldri hadde hørt om pommes frites og alle ble klippet av mor, frem til dagens overflodssamfunn. Om hvordan nøysomme jærbueres  møte med cowboytiden ble. Boken beskriver også de viktigste hendelsene i oljehistorien. En underholdende og interessant bok om vår nære fortid – ja, rent sakt morsom, er den.

Finnes på biblioteket

hfDenne våren og tidlig sommer har jeg lest Helga Flatlands sterke og vakre bøker; “Bli hvis du kan. Reis hvis du må” og oppfølgeren “Alle vil hjem. Ingen tilbake”. Begge bøkene sitter godt i kroppen etterpå.

Tre unge barndomsvenner fra samme bygd, Tarjei, Trygve og Kristian, beslutter å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. Ingen av de tre kommer tilbake.

Bli hvis du kan. Reis hvis du må, handler om å vokse opp i, være omgitt av og bryte opp fra en trygghet som ikke lenger kjennes trygg. Vi hører historien gjennom 4 forskjellige stemmer, to av dem på nynorsk. Bok nummer to, gir gjennom tre nye stemmer ytterligere perspektiv på bygdas sorg.

Bli hvis du kan. Reis hvis du må har blitt belønnet med både Tarjei Vesaas’ debutantpris, Ungdommens kritikerpris  og Aschehougs debutantstipend.

Jeg anbefaler bøkene på det sterkeste, og gjerne også på lydbok. Vi har begge deler på biblioteket.

Innerst inne håper jeg på flere bøker om disse personene. Om ikke annet, i vertfall flere bøker fra Helga Flatland.

Inger-Marie M.Gabrielsen

av D.L. Smith

Hva i all verden skal de 437 innbyggerne i den søvnige, lille italiensk landsbyen, Santo Fico, gjøre når den nye motorveien legges utenom deres støvete lille avkrok?

mirFortellingen starter med at Leo Pizzola, en litt småsuspekt type, vender tilbake til barndommens by. Etter mange år i utlandet er han hjemme igjen etter en plutselig avreise 20 år tidligere. Han oppdager at landsbyen fremdeles er like fattig, men noen ting er forandret. Marta, hans tidligere kjæreste nekter å snakke med ham og hele landsbyen er preget av en håpløshet, til og med landsbypresten, fader Elio, har mistet troen.

Leo forstår at noe må gjøres for å få liv i landsbyen igjen (les: få turistene og pengene deres tilbake til Santo Fico).

Kanskje byen trenger et lite mirakel, tenker Leo en dag en buss med britiske turister har forvillet seg til landsbyen. Dermed setter Leo, barndomskameraten Topo og fader Elio i gang med å fortelle om et eldgammelt mysterium og et ”ekte” mirakel i den lille lokale kirken, der et hellig (og meget dødt) fikentre visstnok har begynt å bære frukter og der det befinner seg en freske som skal forestille Frans av Assisi. Fortellertalentet Leo legger lidenskapelig ut om Frans av Assisi, fresken og det gamle fikentreet – et mirakel som kun koster 500 000 lire pr. person …

Og turistene kommer, både fordi ryktene går foran og fordi mange av turistbussene kjører feil og veiene rett og slett er så smale at turistbussene ikke klarer å snu før de endelig når landsbyen.

Dessverre blir landsbyen snart rammet av et ekte jordskjelv og etter hvert kløner det seg til for menneskene i denne landsbyen; hemmelighter avdekkes, misforståelser oppstår, sviktende tro og gammel kjærlighet kommer til syne. Og ikke minst får vi vite hva som er fader Elios utilgivelige synd.

Boka har masse sjarm og ironi ispedd italiensk fakter. Her finner vi bisarre dramaer, mye menneskelige dårskap, fargesterke personskildringer krydret med mye galgenhumor.

Forfatteren vet hvordan han skal bygge opp en litterær spenning og benytter seg av ulike litterære virkemidler. Han skriver så du kan føle det italienske temperamentet og lukte det Toscanske landskapet. Dennis L. Smith er en prisbelønnet dramatiker og er professor i teatervitenskap.

Boka kan minne litt om ”Tirsdagsdamene – reisen til Lourdes” av Monica Peetz, men har kanskje enda mer varme og humor?

Anmeldt av Tone

Boka på biblioteket

 

Arne Svingen

Noah blir forfulgt av en mann i lang kappe. Hva vil han og hvorfor ser det ut som han svever over bakken?  Kappen er en utrolig spennende og lettlest grøsserhistorie som jeg ikke klarte å legge fra meg.  Boka er en del av serien Svingens mørke verden, men hver bok  er en avsluttende historie og bøkene må  derfor ikke leses i rekkefølge.  Passer best for barn i alderen 8-12 år.

Boka på biblioteket.

Anniken

 

Lys mellom to hav. M.L. Stedman

Forfatteren er født og oppvokst i Vest-Australia, men bor nå i London. Dette er hennes første roman.

Etter fire opprivende og tøffe år på vestfronten returnerer Tom Sherbourne til Australia og får jobb som fyrvokter på Janus Rock, en øy som ligger der hvor Sørishavet og Det indiske hav møtes,

en halv dagsreise fra kysten. Til denne isolerte øya hvor forsyningsbåten bare kommer en gang pr sesong, tar Tom med seg sin unge, sterke og forelskede kone Isabel. De lever et stille og rolig liv,

men med et etter hvert dypere og dypere skår i gleden, de får ikke barn.

År senere, etter to spontanaborter og en nylig dødfødsel, hører den sørgende Isabel spedbarnsgråt fraktet med vinden. Tom ser en robåt som er drevet på land, medbringende en død mann og en levende  baby.

Tom, som skriver detaljerte og presise rapporter hver dag, og hvis moralske prinsipper har stått imot en forferdelig krig, vil umiddelbart rapportere funnet av den døde mannen og hans datter. Men Isabel insisterer på at babyen er en ”gave fra Gud”, og mot Toms beslutning, og mening, tar de henne til seg som sin egen og kaller henne Lucy.

Dette valget de gjør denne dagen skal få katastrofale følger. Først og fremst for barnet og dets familie, men like mye for Tom og Isabel.

Når Lucy er to år returnerer de til fastlandet for første gang, for blant annet dåp og besøk hos lengtende og opprømte besteforeldre. Der blir de minnet om at det er andre mennesker i verden.

Forholdet dem i mellom blir vanskeligere og vanskeligere i tiden som kommer, valget deres har alt ødelagt en av dem.

Livet på et fyr, før de ble automatisert, var ofte et veldig isolert og ensomt liv, som denne boken beskriver på en realistisk, enkel og levende måte.

Boken er tankevekkende og har gode beskrivelser av de sårbare menneskene. Det er vondt og rørende og den gir et sterkt og tankevekkende inntrykk.

Merete

 


Bokanbefaling av Elisabeth Steinsveen, arbeidsuke-elev ved Slemmestad bibliotek

Skyggen over steinbenken av Maria Gripe:

Jeg anbefaler helt klart skyggen over steinbenken! Det er en fantastisk bok som gir deg alle slags følelser, av både spenning, grøss, sorg og kjærlighet.

Jeg anbefaler hele skyggeserien av Maria Gripe som er på fire bøker. Hun er en utrolig forfatter som skriver dypt og tankevekkende. Hun drar deg lett inn i bøkenes verden!

Du finner den på biblioteket!


Nærmere høst. Av Marianne Kaurin

Denne boken fikk Debutantprisen i 2012 og fikk nettopp Uprisen for 2013.

Nærmere høst handler om fem av de 532 jødene som ble deportert fra Norge høsten 1942.  Vi møter familien Stern som bor i en bygård på Grünerløkka. For faren Isak har det blitt stadig vanskeligere å drive klesbutikken. Omsetningen synker og hver morgen skynder han seg å vaske bort skjellsord fra vinduene for at ikke barna hans skal se dem.  Isak vet om flere jøder som har flyktet, men  utsetter selv å gjøre det og en morgen blir han hentet av politiet.  Hannah og døtrene Miriam, Ilse og Sonja må klare seg selv inntil politiet også skal ha tak i dem, men Ilse er ikke hjemme..

Denne boken gjorde veldig inntrykk på meg. Den er vond og trist, spennende og gripende. Den brutale virkeligheten skildres med poetisk språk.  Anbefales!

Anniken

Boken finner du på biblioteket!

 


 

Fallen engel

Forfatter: Becca Fitzpatrick

fallen engelNora Grey er en tilsynelatende normal jente, som faller hensynsløst og uvitende for den mystiske gutten Patch. Men bak den vakre og mystiske fasaden finnes det hemmeligheter som kan føre til katastrofe.  Etter flere møter dem imellom skjer det mystiske ting, og Nora møter nye mennesker hun kanskje ikke bør stole på. For alle er ikke dem de utgir seg for, og det blir avslørt handlinger som bygger på makt, penger, frihet og gjennomtenkt hevn. En eller annen er ute etter Nora, og flere spor leder mot Patch. For Patch er ikke den han sier han er, han er en fallen engel. Og for at Patch skal få tilbake vingene må Nora ofre seg, men er Patch villig til å la det skje? Nora må fordype seg i hennes eget opphav og eldre hendelser for å avdekke hemmelighetene som er gjemt i fortiden. Valg er tatt og valg må tas og noen må velge å ofre det man setter aller høyest i livet.  Boken er den første i en serie på fire, og Fallen engel er en utrolig vakker og spennende ungdomsbok som også kan leses av voksne. Dette er en ny godbit innenfor bokverdenen og anbefales på det sterkeste.

Anbefales av Amanda Oline Amundsen, elev ved Slemmestad ungdomsskole-9.klasse.

Sjekk bestand på boka i biblioteket

 

—————————————————————————————————————————————————

Bokanmeldelse fra en elev i arbeidsuke hos oss:

Death Note

Historie av Tsugumi Ohba
Illustrert av Takeshi Obata

deathLight Yagami er en topp student med gode utsikter – og han kjeder seg i hjel. Men alt endres når han finner Death Note, en notatbok mistet av en Shinigami dødsgud. Ethvert menneske hvis navn er skrevet i notatboken dør, og nå har Light lovet å bruke kraften i Death Note til å befri verden av ondskap under navnet ”Kira”. Men når kriminelle begynner å falle død om, må myndighetene sende den legendariske detektiven ”L” for å spore opp massemorderen Kira.

Death Note er en psykologisk spenningsserie med en overnaturlig vri og alt ved serien er gjort på perfekt måte og det er umulig å legge fra deg bøkene når du først har begynt.
Serien har mange overraskelser og er uforutsigbar.
Tegningene i Death Note er en av de beste, og tegnestilen er realistisk og tar ikke i bruk overdrevne ansiktsutrykk. Det er fordi tegningene er så realistiske og enkle at Death Note klarer å holde godt på den mørke atmosfæren som driver serien fram.
Death Note er en serie for deg som liker tegneserier og krim og spenning.
Death Note er en av verdens mest solgte manga serier har blitt animert for TV og filmatisert, serien har 12 bøker og en ”How to read”-karakterbok.

Sjekk bestanden på biblioteket her

Skrevet av Ingvild Rishovd  – 9. klasse ved Røyken ungdomskole

———————————————————————————————————-

Hemingways noveller er en klassiker i verdenslitteraturen. Han har en nærmest objektiv stil som gjør at forfatterens følelser ikke kommer til ordet. For Hemingway var handlingen det vesentlige. Hemingway var journalist og denne ordknappe stilen stammer fra hans tid som krigsreporter. Det viktigste forblir usagt. Novellene kan oppleves som dikt, med knappe ord som til tross for alt det usagte også åpenbarer en klar mening utover seg selv. Sterke skjebner som alle har sterke, tragiske utfall. Her finnes kjærlighetspar som sliter på hverandre, en halvgammel dikter som ligger å dør under en jaktferd i Afrika og en aldrende tyrefekter som i sin siste kamp viser at han ikke bøyer seg for alderen. Her fortelles det om menneskelivet i så knappe ord på en slik måte at få bøker i verdenslitteraturen gjør det samme. Det gjøres på en slik måte at det forteller noe om oss selv og vår egen tidsalder.

Boka anbefales. Boka er til utlån fra Slemmestad bibliotek.

Hilsen Lily-Ann Bergland

 

——————————————————————————————————————————————

Alice Munro: Rømlingen, Utsikten fra Castle Rock.  Novellesamlinger

Alice Munros forfatterskap har en særlig evne til å løfte vanlige menneskers liv opp på et høyere nivå enn hvordan dagliglivet ofte oppleves for de fleste av oss. Historiene hennes forteller om mennesker i alle aldre og ulike kjønn med svært forskjellige omstendigheter for sine liv. Det fortelles om svik og motsetninger mellom menn og kvinner, venner, foreldre og barn. Til tross for motsetninger og konflikter er det også en lengsel om en bedre fremtid for seg selv og andre. I Utsikten fra Castle Rock har Alice Munro også fortalt om sine forfedres historie som kom fra Skottland. Med dette som utgangspunkt har hun fortalt historier som ligger tett på sin egen oppvekst. Alice Munro er en hverdagens psykolog som gjør hennes forfatterskap rikt, omfattende, innholdsrikt og virkelighetsnært. Boken anbefales på det varmeste.

Hilsen Lily-Ann Bergland

Begge bøkene er til utlån på Slemmestad bibliotek.

—————————————————————————————————————————————————

 

Bjørn Sortland:  Ho tok av seg blusen og sa ho var bibliotekar.

Denne vaksenboka er blitt lansert som både årets mest spanande tittel og ditto bokomslag! Handlinga blir fortalt gjennom Ivar, i ein naiv/energisk/sjølvkritisk/snurrig stil. Teksten er lett og underhaldande, og må kunne samanliknast med bøker av Erlend Loe. 

Les mer om boken på Trondheim biblioteks flotte kulturfond-sider .

Boken anbefales på det varmeste av bibliotekar Liv til dem som ønsker seg en morsom stund i lesekroken.

Vær førstemann til å holde av boken ved å klikke her.

—————————————————————————————————————————————————

Bibliotekarstudenten som har sin praksisperiode hos oss for tiden har skrevet flere bokanbefalinger, her følger to engelske bøker av forfatteren Terry Pratchett

Going Postal 

Plutselig har Moist von Lipwig fått en løkke rundt halsen og faller nådeløst ned luken og til… fast jobb?

Uhyrlig vittig bok i typisk Pratchett-stil. Spenning og humor fra første side.

Thief of Time 

Tiden er en resurs. Alle vet at den må behandles. På Skiveverdenen (Discworld) er det historiemunkenes jobb å sørge for at tiden flyter. For eksempel fra der den ikke trengs (som under vann. Hvor mye tid trenger egentlig torsk?) til byer, hvor det jo aldrig er nok tid. Men hva skjer når verdens første totalt nøyaktige klokke skapes? Når en klokke som kan måle tiden ned i minste bestanddel blir til går selvfølgelig noe alvorlig galt, og i skyggene har kalde, kalkulerende og skremmende skapninger ventet lenge på denne sjansen.

Har snart lest boken i filler. Intelligent og vittig som få. Kun en kald byråkrat kan hate denne.

 

– Bjørn-Erik-

—————————————————————————————————————————————————

Samtidsruinar av Marit Eikemo

Vi har ruinar rundt oss på alle kantar, og fleire av dei er ikkje eingong ferdigbygde. Gjennom å oppsøke ulike bygg og anlegg som står til forfalls, freistar Marit Eikemo å seie noko om Norge i dag, og vår nære fortid.

Frå toppen av den morkne Skuibakken i Bærum ser ho etter den norske dugnadsånda

På ein overgrodd kyrkjegard for psykiatriske pasientar  på Valen, prøver ho å grave fram namna på gravsteinane

Ho tar seg ulovleg inn i det som ein gong var verdas største karbidsmelteovn på Smelteverket i Odda.

Frå Stamsund i nord til den norske solkysten i Spania vitjar ho stader som vekker minne frå oppvekst og liv, men som også ber fram ulike tankar om fellesskap mellom tider og folk.

Marit Eikemo har et skarpt blikk for rikdommen i spor og detaljer vi omgir oss med. Gjennom hennes syn på og refleksjoner rundt bygninger samfunnet nylig har hatt bruk for og forlatt, kommer vi vår egen tid nær – og vi ser dem med helt nye briller. Dette er skarpe og vittige essays, men også en bok om det å leve, elske og miste.

Dette er en bok alle som er interessert i vår samtid bare må lese!

— Liv —

—————————————————————————————————————————————————

Fange 59. Taterpige. Av Aina Basso. Dette er en historisk roman. Lagt til 1700-talletsTrondheim. Vi møter taterjenta Maria, som kommer til byen sammenmed familien sin for å selge varer på torget. Dette var ulovlig for taterne på denne tiden. Maria kommer bort fra familien og plasseres i byens tukthus. Etter flere år blir hun frigitt mot å gå i tjeneste hos en av byens prester. Men hele tiden lengter hun tilbake til folket sitt, til familien og til ham hun en gang var forelsket i.

Boken bygger på en sann historie: den historiske Maria Andersdatter satt 13 år i tukthuset i Trondheim. Hun fikk bare et halvt år i frihet før hun rømte, men hun ble fanget igjen og satt i inn på ny. Denne gang for livstid. Det er interessant å se hvordan man behandlet en minoritet på den tiden.

Boken er skrevet på nynorsk – i et enkelt og vakkert språk.

Anbefales.

——  Liv  ——

—————————————————————————————————————————————————

Solar av Ian McEwan

Michael Beard er fysiker. En gang vant han en nobelpris. Nå lever han av å holde foredrag for skyhøye honorarer, og  litt halvhjertet støtter han et britisk regjeringsinitiativ for å motarbeide global oppvarming.

Han er også en uforbedelig skjørtejeger, gift med kone nr. 5, opplever han å bli sviktet til en forandring. Han vikles inn i en kriminalsak og karrieren og privatlivet blir et eneste stort rot.

Dette er en ganske morsom  bok om selvbedrag, om hvordan skaffe seg en ”samfunnsnyttig” posisjon, leve på det, og allikevel være mest opptatt av nye erobringer og hvordan komme ut av ekteskap.  Går det an å kombinere?  Kan en mann som roter så mye i privatlivet, rydde opp i globale problemer?

En underfundig og underholdende bok- ikke uten aktualitet.

—-  Nina  —-

—————————————————————————————————————————————————

Vår praktikant fra Høgskolen i Oslo anbefaler

Jason: Vent litt

Både forfatteren og tegneserien har fått enorm oppmerksomhet, både i Norge og i utlandet, siden den kom i 2002. Likevel vil jeg ta meg bryet med å anbefale den, etter å ha lest den igjen for første gang på flere år. Det er mye som er sagt om denne boken, bedre ord enn mine, men alle monner drar, og dette er en fortelling som burde nå ut til så mange som mulig.

Vent litt… følger to barndomskamerater i oppveksten, og den enes senere liv etter at den andre dør i en ulykke. Ulykken skaper store følger for den gjenværende kameraten. Jon, den gjenværende, bråmodner av dødsfallet (vist gjennom hans overgang fra barn til voksen gjennom et nys) og livet hans tar en retning han ikke så komme i sin barndom sammen med Bjørn, den avdøde.

Naivistiske tegninger blandet med en melankolsk stemning gjør dette til en ekte fortelling om livet slik det virkelig er. På et øyeblikk går man fra leker og invielsesritualer for Batman-klubber til innstempling på fabrikken man lovte å holde seg unna når man var ung. Vent litt… river og sliter i sår man har pådratt seg samtidig som den lindrer smerten. Slik stor kunst gjerne gjør.  Etter endt lesning sitter jeg igjen med en følelse av å ha lest noe viktig, noe sant, om livet i all sin mangfoldighet. I en tegneserie på 68 sider. Anbefales til alle som har et hjerte som ennå slår.

Emil Randen

—————————————————————————————————————————————————

Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg (Kjersti Annesdatter Skomsvold)

Mathea Martinsen har ikke hatt mye med andre mennesker å gjøre. Men noe har hun skjønt: De er ikke som henne. Nå, som gammel, rammes hun av en stor sorg, og hun blir redd for å dø før noen vet at hun har levd. Mathea finner fram brudekjolen igjen, baker pikekyss og går ut blant de andre.

Jeg har lest denne lille boka på 124 sider med stor fornøyelse. Riktignok er det en sørgelig bok, men den er også fantastisk morsom. Jeg ler av setningene, tankene og påfunnene til Mathea – mens det hele egentlig er tragisk.

Kjersti Annesdatter Skomsvold (født 1979 i Oslo) er en norsk forfatter. Hun debuterte i 2009 med denne boken, og ble for denne tildelt  Tarjei Vesaas’ debutantpris for 2009. Den er også solgt for utgivelse i USA gjennom forlaget Dalkey Archive Press.

Biblioteket har både bok og lydbok – det er Anne Marit Jacobsen som leser på lydboken. Sjekk om boka er inne her.

– Inger-Marie –