Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; SlideshowPluginWidget has a deprecated constructor in /home/roykezkd/public_html/wp-content/plugins/slideshow-jquery-image-gallery/classes/SlideshowPluginWidget.php on line 8
Bygninger | Røyken bibliotek

Bygninger

Fabrikk- og servicebygninger

 

 Laboratoriet

Laboratoriet
Foto: Liv Holmesland

Vaterlandsveien 25. Laboratoriet var fabrikkens “hjerte”. Her ble sementkvaliteten utprøvd gjennom kjemisk behandling, strekk- og trykkbelastning.

Kontoret

 Kontoret
Foto: Liv Holmesland

Vaterlandsveien 23. Administrasjonsbygg for sementfabrikken gjennom alle år. Opprinnelig en ett- etasjes bygning med trappeinngang mot bjerkelunden.

 

Portnerstua

 portnerstua
Foto: Liv Holmesland

Vaterlandsveien 21. Gjennom denne måtte arbeiderne for å stemple inn og ut til arbeid. Bygget omkring 1920 og brukt frem til fabrikken ble nedlagt i 1989. I dag brukes huset som atelier.

Sekkefabrikken

 Sekkefabrikken
Foto: Liv Holmesland

Her ble det bøkret tønner tidlig på 1900-tallet. Senere ble bygget omgjort til produksjon av papirsekk. Det ble slutt på sekkeproduksjonen tidlig på 1980-tallet. Siden tidlig på 1990-tallet har Cementmuseet holdt til i den delen som ligger nærmest havnen sammen med Røykens hovedbibliotek og geologisenter. I 2005 ble det kulturhus i bygget.
Les mere om Sekkefabrikken.

Drosjebua

 Drosjebua
Foto: Liv Holmesland

“Bua til’n Karl” ble bygget i midten av 1930-årene. Funkis-taket kom til etter krigen. Den har fungert som bensinstasjon, som varesentral for Schøyenbussene og som drosjebu. I 1999 var den fortsatt malt lyseblå med hvitt tak, i 2004 ble den malt gul med grønne striperav Drosjene i Røyken og Hurum. I 2008 ble bua igjen hvitmalt.

Badet

 badet
Foto: Liv Holmesland

Bygget ca 1920 og fungerte som folkebad frem til 1975. Her fantes badstue, badekar og dusjer til arbeiderne og deres familier. Formennene hadde egne avlukker. Trappen på hjørnet fungerte som et “speakers corner”. I dag holder eiendomsmegler og strikkebutikk til her.

Hotell Norge

 hotell norge
Foto: Liv Holmesland

I utgangspunktet bygget som tørkeri for tønnefabrikken i en enetasje. Huset ble bygget på og omgjort til hybelhus for arbeidere ansatt ved innleide entreprenører etter 2. verdenskrig. I dag huser det frisørsalong og gatekjøkken i første etasje og Kulturskole i andre.

Kjøbmand Asbjørn Lilleliens forretningsgaard

Lillelien butikk
Foto: Liv Holmesland

Huset ser fortsatt nesten ut som det gjorde da det ble bygget tidlig på 1900-tallet. I dag holder tannlege til her. Huset til høyre er kalt Sjappa.