av Riad Sattouf.

Dette er en litt annerledes selvbiografisk oppvekstroman, som har tatt Frankrike med storm. Forfatteren Riad Sattouf, er halvt fransk, halvt syrisk og bor nå i Frankrike. Han har i mange år frem til 2014, tegnet for Charlie Hebdo og han har flere tegneserier, animasjoner og grafiske romaner på samvittigheten. Dette er (så vidt jeg vet) den første av hans grafiske romaner som er oversatt til norsk.

Lille Riad er 2 år i romanens begynnelse. Han er ifølge ham selv, et perfekt menneske, nesten helt nyklekket, med platinablonde krøller, dype intense øyne og trutmunn. Vi følger han gjennom de første barneårene, delvis i morens Frankrike og delvis i farens Syria, og Libya.

Historien blir stort sett fortalt gjennom barnet Riads øyne, som nok ser ting på sin litt egen måte. Som voksne og mer erfaren enn lille Riad skjønner vi at situasjonen i blant annet Libya må være betydelig mer dramatisk enn det han beskriver. Tidvis skyter en voksen fortellerstemme inn med fakta og informasjon om tingenes egentlige tilstand. Til sammen gir det et interessant innblikk i en oppvekst i tre svært ulike kulturer, og historiske begivenheter sett fra innsiden. Det er også påstått at boken bidrar til å kunne forstå dagens flykningskrise, og det kan jeg slutte meg helhjertet til.

Anmeldt av Stine. Du finner den på biblioteket.