Tekniske veiledere

Det kommer stadig nye tjenester på digitale plattformer i biblioteket, og det kan være vanskelig å henge med for noen hver. Vi har derfor prøvd å lage noen veiledere her til noen av de mulighetene som finnes.

 

 

Nå har leverandøren av biblioteksystemet vårt endelig kommet med en app! Fra mobil eller nettbrett går du inn på Google Play eller App Store og søker etter Bibliofil og laster ned denne. For de som tidligere har brukt den litt mer hjemmelagde versjonen av tjenesten, så er funksjonaliteten omtrent den samme. Man må logge seg på med lånekortnummer og pinkode, og lånekortet ligger som et av hovedvalgene på førstesiden eller som et menyvalg hvis man velger ikonet oppe til venstre med tre streker. Appen kan også brukes til å forlenge lån og til å søke etter og reservere materiale

 

Biblioteket kan nå tilby lånere med utestående gebyrer å betale via BankAxess. Dette er online betaling rett fra bankkonto, og noe flere og flere tar i bruk. De fleste banker tilbyr denne muligheten (unntaket per februar 2015 er Skandiabanken, Landkreditt (kommer i løpet av året) samt noen banker på vestlandet). Hvis man ikke har tatt i bruk dette tidligere, er det en innstilling som må gjøres i nettbanken. For de som har DNB ligger dette under Innstillinger og BankID. Dersom man har BankAxess knyttet til et kredittkort, er dette et problem siden det ikke er tillatt å betale gjeld med kreditt, og bibliotekgebyrer betraktes som gjeld. For å benytte BankAxess, må man også benytte sitt bankpassord. Ta kontakt med banken hvis det ikke fungerer.

Muligheten til å betale bibliotekgebyrer med BankAxess får du fra MappaMi. Dersom du har utestående gebyrer, vil dette ligge som en beskjed rett over oversikten over lån, med mulighet for å klikke seg inn til betaling.

MappaMi er lånernes mulighet for å administrere egne lån på nettet. Du får tilgang ved å logge deg på Mine sider, som blant annet ligger på forsiden av bibliotekets nettsted, med lånekortnummer eller e-postadresse samt pinkode. For de som har glemt eller aldri fått pinkode, kan det bestilles en ved å følge denne lenken.

I Mappami kan du blant annet fornye lån og reservere bøker. Under menyvalget Min profil er det en del innstillinger som kan være nyttige. Noen ønsker å vite om de har lånt en bok før. Disse opplysningene har ikke biblioteket lov til å lagre uten lånerens samtykke, men haker du av på Historikk under Andre innstillinger, vil både du og biblioteket få beskjed dersom du er i ferd med å reservere en bok du har lånt før. En annen nyttig innstilling for de som har barn med lånekort er familiemappe. Logg inn i barnets mappe. Nederst på siden Min profil kan man sende en tillatelse til seg selv, og barnets lån vil deretter dukke opp i din egen mappe. Dette forutsetter at barnet er så ungt at det samtykker i at foresatte skal ha dette innsynet. Barnet kan slå av tillatelsen når det er ønskelig.

Vi har nå byttet e-bokleser fra eBib til den mer veletablerte eBokBib. Slik får du tilgang til og leser bøkene:

Dette er bøker som må leses på smarttelefon eller nettbrett (ikke PC). Det første du må gjøre er å søke opp eBokBib i Appstore (for iPhone eller iPad) eller GooglePlay (for telefoner og nettbrett som bruker Android). Det skal visst komme en løsning for Windows-telefoner/nettbrett også, men det er ikke på plass ennå. Gi tillatelse til at appen får sende push-varsler, forklaringen på dette ser du lenger ned. Når appen er vel på plass på telefonen/nettbrettet, logger du deg inn med lånekortnummer og pinkode. Lokale lånekort går også bra. Mangler du pinkode, så ta kontakt med biblioteket er ordne det selv via Mine sider på nettsiden vår.

Nå er det bare å se under utvalg (forstørrelsesglasset) om du finner noe du liker. Dersom du bare ser en liste med bøker, er det mulig å søke ved å bruke pilen Utvalg øverst på skjermen. Her kan du blant annet sile ut bøkene som ikke er utlånt, og som du derfor kan få med en gang. På samme måte som med papirbøker, blir e-bøkene også kjøpt inn som “eksemplarer” selv om det bare er en fil, siden det hadde blitt veldig dyrt for bibliotekene å gi fri tilgang til de mest populære bøkene. Vi deler bøkene med hele Buskerud, derfor er det mange bøker og mange brukere. Man kan stå på venteliste på de bøkene som er utlånt. Det er veldig viktig at man tillater push-varsler når man installerer denne appen, siden det er slik man får beskjed når en bok man har stått på venteliste for er klar for utlån. Da har du to dager på deg til å laste ned boken før den evt blir sendt til nestemann på listen.

Bøkene kan lånes i 21 dager, og man kan laste ned tre bøker i slengen. Etter 21 dager blir boken “borte” og man slipper purringer og ansvar for å levere noe tilbake. Dersom du har lånt noe som ikke fenger, kan du levere inn boken selv med en gang under Mine e-boklån og VALG. Her kan man også fornye bøker man ikke har blitt ferdig med, såfremt ikke andre venter på dem. Alle bøker som er lastet inn til Mine e-boklån befinner seg på enheten din, og kan leses uten internett.

Når du trykker på boka i Mine e-boklån, åpner den seg. Man blar med et lett sveip fra høyre mot venstre, og kan bla bakover på samme måte. Hvis man tapper midt på skjermen, kan man justere lys, font eller lukke boka. Det lønner seg å låse skjermen i stående posisjon siden leseprogrammet sliter litt med å finne riktig sted hvis man endrer fra stående til liggende skjerm. Hvis man har lukket boken ordentlig på f.eks en telefon, skal man kunne åpne den på riktig sted på et nettbrett etterpå. Ta kontakt med biblioteket hvis det er mer du lurer på, fortrinnsvis Linda Solheim på linsol@rkn.no Biblioteksystemer har også laget en veiledning med blant annet en video, som du finner på denne siden.

 

 

 

Fra mobiltelefonen kan du fornye dine lån med en SMS til nr 2242.

Send en SMS med teksten: bib forny og nummeret på lånekortet til 2242 (dette er ikke samme nummer som det du får meldinger fra biblioteket fra, så du må lage en ny SMS).

F.eks: bib forny N999999999 (N999999999 er lånenummeret fra felles lånekort, store og små bokstaver fungerer like bra).

Systemet vil gå igjennom alle lån som er registrert på kortet, og fornye de lånene som kan fornyes. (innlån forsøkes fornyet hvis eierbiblioteket er et Bibliofil-bibliotek). Hvis man har registrert andre familiemedlemmer i Familiemappa, vil disse også automatisk bli forsøkt fornyet. Du får en SMS som kvittering med opplisting av hvor mange lån som har blitt fornyet, samt første leveringsfrist etter fornyelsen.

OBS! Øverst i SMSen du får tilbake står det hvor mange av lånene som er fornyet. Reserverte titler blir ikke fornyet, og ikke alle innlånte bøker heller! Det kommer ikke beskjed om lån som ikke er fornyet!

Tjenesten koster kr 2, og blir belastet din telefonregning.